„Cea mai stringentă nevoie a ființei umane este să se simtă importantă, să fie recunoscută și apreciată”, spunea, la un moment dat, Thomas Dewey.
În fapt, s-a constatat că dorința omului de a se simți important este mai stringentă decât alte necesități fiziologice, cum este foamea de exemplu. După ce a mâncat, foamea a trecut!
Necesitatea de a se simți important este mai stringentă chiar și decât sentimentul siguranței, pentru că atunci când omul se simte în siguranță, siguranța nu mai este o problemă pentru el!
Dorința de a te simți important îi face pe oameni să dorească să îmbrace haine de firmă, să conducă mași scumpe, să-și scrie profesia pe plăcuța de pe ușă sau să se laude cu copiii lor. Unii oameni ajung chiar hoți sau criminali pentru a deveni celebri!
Studiile asupra căsătoriei au arătat că principalul motiv pentru care femeile pun capăt unei legături de lungă durată nu îl constituie jignirile, cruzimea sau dominația, ci lipsa de apreciere. Dorința de a fi recunoscut, de a te simți important și apreciat este atotputernică. Și, cu cât faceți pe cineva să se simtă important, cu atât mai pozitiv va reacționa față de voi!
Oamenii sunt interesați în primul rând de propria persoană, așa că ținta dumneavoastră principală când vorbiți cu ei este să vorbiți despre ei!
Trebuie să vorbiți despre:
– sentimentele lor
– familia lor
– prietenii lor
– statutul lor
– nevoile lor
– opiniile lor
– bunurile lor
Nu vorbiți niciodată despre dumneavoastră, despre ceea ce vă privește, decât doar dacă sunteți întrebați!
Cu alte cuvinte, în general, pe oameni îi interesează doar persoana lor și „ce pot obține în propriul interes”.
Pentru a avea relații bune cu oamenii, trebuie să-i abordați ținând seama de această „piatră de temelie” a relațiilor umane. Iar dacă nu vă întreabă nimic despre dumneavoastră și ceea ce vă privește pentru dumneavoastră înseamnă că, pur și simplu, nu-i interesează. Așa că, nu aduceți vorba despre asta!
Unii oameni sunt supărați din cauza acestui principiu fundamental al naturii umane și îi consideră pe ceilalți egoiști și înfumurați. Însă, cei mai mulți oameni care dăruiesc total dezinteresați înțeleg regula fundamentală potrivit căreia „ceea ce dăruiește vei primi înapoi într-un fel, altă dată, cu vârf și îndesat”.
Adevărul este că toate gesturile noastre sunt motivate de propriul interes și de sentimentul de generozitate pe care-l avem când dăruim ceva.
Oamenii care așteaptă de la alții să se comporte altfel decât mânați în primul rând de propriul interes sunt permanent dezamăgiți și se simt „trădați” de aceștia.
Nu trebuie să vă simțiți stingheriți de acest lucru: pur și simplu așa este viața! Când facem ceva pentru noi, o facem dintr-un instinct de supraviețuire adânc înrădăcinat în creierele noastre și care reprezintă o caracteristică a oamenilor din toate timpurile. Este, spun unii autori, baza instinctului de conservare.
Dacă înțelegem că toți punem pe primul loc interesul propriu, vom deține una dintre cele mai bune relații cu ceilalți!
Exercițiu:
Încercați să-i faceți oameni să se simtă importanți apreciindu-le calitățile și apreciindu-i în fiecare zi timp de 30 de zile, iar acest exercițiu va deveni un obicei care vi se va părea firesc pentru totdeauna!